Erfpacht Begijnhof

Het Begijnhof van Turnhout: een oase van rust, midden in de drukke stad. Een pareltje, dat in 1998 werd uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Misschien woon jij daar straks. Want in 2009 koos OCMW Turnhout, in zijn toekomstplan voor het Begijnhof, voor een erfpachtregeling.

 

Erfpacht in het Begijnhof betekent dat je het gebruiksrecht van een woning koopt voor een termijn van 33 jaar. Die termijn kan je verlengen, tot maximaal 99 jaar dus. De pacht is overerfbaar. In ruil voor het gebruiksrecht van de woning engageer je je er toe, de woning te renoveren en te onderhouden. Als de termijn van het gebruiksrecht verloopt, komt de eigendom van de woning opnieuw toe aan het OCMW.

Heb je hiervoor interesse? Dan kan je tijdens een openbare zitting bieden op een zogeheten 'instaprecht' om het gebruiksrecht van een woning te verwerven. Nadien betaal je als pachter een maandelijkse canon - een soort huurpijs, zeg maar - aan het OCMW. Het bedrag van de canon hangt af van de waarde van de woning.

Onderstaand filmpje geeft meer tekst en uitleg. Het dateert van januari 2009, maar is nog altijd even actueel. Alleen: de erfpachtprocedure die aan het eind (5:55 - 6:00) wordt aangekondigd, ligt uiteraard al lang achter ons.

 

Wil je op de hoogte blijven van toekomstige erfpachtprocedures? Schrijf je dan in op de lijst van te contacteren personen bij een volgende erfpachtprocedure in het Begijnhof. Dit kan door een e-mail te sturen naar: lieve.wouters@turnhout.be.